Skillnaden på tvätt- och vårdande balsam

Hur ska man egentligen veta skillnaden på ett tvättbalsam och ett vårdande balsam? Det är inte det lättaste alla gånger, men det finns två grundregler man kan gå efter:

  • Ju mindre ingredienser, desto bättre!
  • Priset; ett tvättbalsam ska vara billigt.

Anledningen till att man använder ett speciellt balsam just till tvätten är för att hårbotten ofta behöver mycket mindre vård än längderna och topparna. Använder man samma balsam i hela håret kommer man känna att håret blir fett väldigt snabbt, och det vill vi ju inte.

De bästa tvättbalsamen hittar man ofta i mataffären eller på apoteket. Men bara för att ett balsam är billigt innebär det inte att det är ett bra tvättbalsam! När du letar efter ett tvättbalsam, läs på flaskan; står det att balsamet är till för slitet eller skadat hår? Innehåller det oljor och fetter? Då är det garanterat ett vårdande balsam. Men står det inte så mycket, eller är balsamet till för tunt hår och ger volym? Då har du nog hittat ett bra tvättbalsam! Varför är just dessa balsam bra tvättbalsam? Ett tunt hår kan inte ha ett för vårdande balsam, då tyngs det ner och får ingen volym. Det är precis samma tänk man har när man letar efter ett tvättbalsam.