Vanliga frågor

Vad är balsammetoden?

Balsammetoden eller No Poo som det ibland kallas betyder att man slutar tvätta håret med traditionellt schampo och istället går över till att tvätta det med balsam. Man byter ut sitt vanliga schampo mot ett så kallat tvättbalsam, vars uppgift är att göra håret rent. Sedan använder man ett vårdande balsam för att återfukta och skydda håret.

Grundprincipen i det hela är att fett löser fett. Balsam innehåller fettalkoholer som löser upp och rengör det fett vi själva producerar i hårbotten. För att det här ska fungera krävs det att man endast använder sig av godkända produkter. Att en produkt är godkänd innebär att den bara innehåller ingredienser som kan tvättas bort med balsam. Silikoner och mineraloljor som lägger sig som en hinna över hår och hårbotten är alltså förbjudna.

Får alla lockigt hår?

Nej. Bara för att man börjar med balsammetoden betyder inte det att du kommer få lockigt hår. Men om du sedan tidigare har anlag för självfall eller lockar så kommer dessa garanterat att bli mycket finare och med mindre frizz. Bra va?

Varför blir mitt hår fett?

Det här är ett problem väldigt många som använder balsammetoden stöter på och det finns en rad olika saker som kan vara anledningen till att håret kan bli fett.

Överkompensation

Den vanligaste anledningen till att håret blir fett är att det fortfarande är så vant vid att bli uttorkat av all schamponering, så det producerar massor med fett för att försöka återställa balansen. Det här är något som kommer att försvinna efter några veckor när håret blivit mer återfuktat och det förstår att det inte längre blir uttorkat av starka schampon.

Lösning: Fortsätt som du gör, tvätta håret varje dag om det behövs tills överproduktionen lagt sig. Ett torrschampo kan vara till stor hjälp under tiden för att dryga ut tiden mellan tvättarna.

Fel produkter

Om du precis bytt från ett balsam till ett annat och känner att håret blir fetare fortare än vanligt så kan det bero på att det nya balsamet inte passar ditt hår. Det kan vara för vårdande eller för lätt för håret till exempel och ibland tycker håret helt enkelt inte om just det balsamet.

Lösning: Byt produkter.

Inte längre godkänt

Ibland ändrar tillverkarna innehållet i sina produkter av olika anledningar. Så om en produkt som har fungerat bra tidigare nu gör ditt hår fett, kolla innehållsförteckningen.

Det kan också vara så att man lyckats få förbjudna ämnen i håret på något sätt, tvätta alltid med ett sista-schampo om du misstänker det.

Lösning: Tvätta med sista-schampo och byt till godkända produkter.

För återfuktat

När man börjar med balsammetoden märker man snabbt att hårets kvalitet blir bättre och bättre. Tills en dag, då det plötsligt bara hänger, lockarna har försvunnit och hårbotten blir fet väldigt snabbt. Håret har helt enkelt blivit FÖR återfuktat. Då behöver man ett lättare balsam som inte är lika återfuktande. Volymgivande balsam är ofta vårdande men ändå lätta, ett bra mellanting alltså!

Lösning: Byt till ett lättare balsam.

Var noga vid tvätt

Eftersom balsam inte löddrar lika mycket som ett schampo kräver det att man är mer noggrann och lägger ner lite mer tid vid tvätt. Om man inte tvättat ordentligt eller om det sitter balsam kvar i håret efter sköljningen så kan det göra att håret blir fett.

Lösning: Massera in balsamet ordentligt i hårbotten och se till att inga produktrester sitter kvar efter sköljning. Ta gärna i lite vatten i håret för att underlätta för balsamet att löddra.

Sen måste man komma ihåg att bara för att man använder balsammetoden betyder inte det att hårbotten kommer sluta producera fett helt. Vi är alla olika. Vissa producerar mer fett än andra och behöver därför tvätta håret oftare.

Vilka produkter passar mitt hår?

Det här är nog den allra vanligaste frågan jag får, men också den svåraste att svara på. De produkter som fungerar bra på mitt tjocka, torra hår fungerar förmodligen inte alls lika bra för någon med tunt, skandinaviskt hår. Det krävs lite tålamod och testande av olika produkter för att få bästa resultatet med balsammetoden, men tro mig, det är så värt det!

Det jag brukar rekommendera är att börja med ungefär liknande produkter som du haft tidigare. Tvättbalsam kan man köpa billigt, det är ingen idé att köpa dyrt! Ett tvättbalsam ska innehålla så lite vårdande ämnen som möjligt, till skillnad mot ett vårdande balsam som ska innehålla just mycket vårdande ämnen. Dessa är dyra och därför är bra vårdande balsam dyrare än tvättbalsam, som bara ska vara så basic som möjligt.

Välj ett vårdande balsam som liknar det du hade tidigare. Om du brukar använda frisörprodukter, köp ett godkänt frisörbalsam. Använder du billigare produkter, köp ett godkänt billigt balsam. Det finns massor med godkända produkter i alla olika prisklasser, jag kan garantera att du kommer hitta något som passar just dig! Men var inte rädd för att lägga lite mer pengar på ditt vårdande balsam. Dyrare produkter är generellt sätt bättre. Köper du ett billigt balsam kanske du behöver komplettera med en inpackning.

Hur vet man att om ett balsam är ett tvätt- eller vårdande balsam?

Det finns ingen magisk formel som säger att balsamet är ett tvätt- eller vårdande balsam. Det har helt enkelt med håret att göra, vissa hår behöver mer vård och andra behöver mindre. Men generellt sett kan man titta på priset och innehållsförteckningen. Ett tvättbalsam är billigt och ska innehålla så lite vårdande ingredienser som möjligt, medan ett vårdande balsam ska innehålla oljor, smör och fetter. Dessa är ofta dyra och då stiger också priset på balsamet. Självklart finns det undantag till den här regeln, men det är en bra grundregel att gå efter.

Just när man tittar på billigare balsam så kan man oftast tänka att balsam som är gjorda för tunt hår eller som ger volym innehåller mindre vårdande ingredienser, de kan alltså bli bra tvättbalsam. De balsam som är reparerande eller vårdande däremot fungerar bättre som vårdande balsam. Att använda inpackningar istället för vårdande balsam är också ett alternativ!

Fungerar x produkt med balsammetoden?

Först och främst, kolla om produkten finns med i databasen redan. Gör den inte det så kan du använda Frågor & Svar så hjälper jag dig. Glöm inte att skriva med innehållsförteckningen, utan den kan jag inte svara på om produkten är godkänd eller inte.

Varför ska man använda balsammetoden?

För hårets skull! De allra flesta som byter till balsammetoden upplever en radikal förbättring av sin hårkvalitet. Har man anlag för vågigt eller lockigt hår så framhävs dessa och istället för risiga, frizziga längder får du istället ett hår som ser bra ut när du går upp på morgonen. Självklart funkar balsammetoden lika bra på rakt hår.