Håret blir fett snabbt

Något som många stöter på när de börjar med balsammetoden och som jag får många frågor om är att håret blir fett väldigt snabbt. Till en början kan det vara helt normalt, när man tvättar håret med uttorkande schampon så överkompenserar det och när man sen går över till balsamtvätt är håret fortfarande vant vid att bli uttorkat och fortsätter därför sin oljeproduktion. Men håller man ut och fortsätter att tvätta med balsam så lägger det sig, det tar vanligtvis någon vecka eller två. Därefter ska man kunna tvätta håret mer sällan, för vissa blir det varannan dag och för andra en gång i veckan, det skiljer lite beroende på din hårtyp. Men är håret fortfarande fett, eller känns det fett direkt efter tvätt så är det något annat problem och olika anledningar till det går vi igenom här.

Håret blir inte riktigt rent vid tvätt

När man tvättar håret med balsam är det viktigt att vara noggrann. Här har jag skrivit en guide som går igenom steg för steg hur du gör när du tvättar med balsam. Viktigt är att man tar rikligt med balsam så att hela hårbotten täcks, sedan masserar ordentligt i 1-2 minuter och sedan sköljer ordentligt. Det ska inte sitta kvar något balsam i håret efteråt. Ofta behöver man skölja längre än man tänker sig, känn igenom håret när du gör det och ”massera” gärna hårbotten samtidigt så allt balsam följer med vattnet.

Du använder ett för tungt balsam

När man använder balsammetoden så är det viktigt att man använder två stycken olika balsam, ett tvättbalsam och ett vårdande balsam. Det vårdande balsamet ska ge mycket vård till topparna och längderna som lättast blir torra. Tvättbalsamet däremot har som uppgift att tvätta rent hårbotten. Hårbotten är också det som först blir fett och därför är det viktigt att man inte tillför någon extra vård där för då är risken till flottigt hår större. Håret ska kännas återfuktat men fräscht när man använder balsammetoden, inte tungt och fett. Så tänk därför på att använda ett godkänt tvättbalsam i hårbotten. Var noga med att inte använda det vårdande balsamet i hårbotten alls utan bara i topparna och längderna.

Tvättbalsam kan också vara olika vårdande, så känner du att det inte funkar så byt gärna till ett annat! Vissa tvättbalsam innehåller protein (dessa är markerade i listan), vissa hår beter sig konstigt på grund av det och jag skulle i så fall rekommendera att byta till ett annat tvättbalsam.

Det finns silikoner eller mineraloljor kvar i håret

En förutsättning för att balsammetoden ska fungera är att alla produkter man använder är godkända – det vill säga fria från silikoner och mineraloljor. Dessa ämnen går inte att tvätta bort med bara balsam, så om du får dessa i håret så kommer de att vara kvar där tills att du använder ett sista-schampo. Så om man känner att man tvättar och tvättar men att håret aldrig blir rent, kanske är det flottigt direkt efter tvätt till och med? Då är risken stor att det är silikon eller mineraloljor kvar i håret.

  • Använde du ett godkänt sista-schampo innan du började med balsammetoden?
  • Tvätta gärna med sista-schampot två gånger för att verkligen få bort allt.
  • Använder du någon produkt nu som inte är godkänd? Skriv in ingredienserna i Produktkollen för att kolla det.
  • Kan det vara en hudkräm med silikon i som hamnar i håret?

Du har naturligt fetare hår

Precis som att vi har olika hudtyper (torr, känslig, fet och så vidare…) så har vi också olika mängd oljeproduktion i hårbotten. Vissa får helt enkelt naturligt fetare hårbotten snabbare. Balsammetoden hjälper självklart till med detta, men om du har fett hår kanske det aldrig kommer att gå att tvätta håret en dag i veckan och räkna med att det håller sig toppfräscht där emellan, utan du kanske alltid kommer att behöva tvätta håret var tredje dag.

Håret vänjer sig fortfarande

Som jag skrev i början så är det alltid en övergångsperiod när man börjar med balsammetoden, håret är vant vid att bli uttorkat av schampot och producerar därför massor av olja för att kompensera för detta. Fortsätt att tvätta med balsam så kommer du att märka skillnad! Det är helt okej att tvätta oftare i början, man vill ju inte gå runt i fett hår. Men du kommer att märka att snart kan du vänta en extra dag med tvätten och håret håller sig ändå fräscht.

Om du dock märker att håret känns flottigt direkt efter tvätt eller att det aldrig blir bättre så är det förmodligen en av de andra anledningarna som ligger bakom.