Innan du börjar

Byt ut dina produkter

Det allra första du måste göra är att kolla igenom de produkter som du har hemma, förmodligen kommer du att behöva byta ut de flesta av dem. Detta beror på att alla produkter man använder i håret måste vara fria från ämnen som inte är vattenlösliga, så som silikoner och mineraloljor. Annars faller hela idén om att kunna tvätta håret med balsam, för om man fortsätter tillsätta sådana ämnen i håret så kommer det aldrig gå att tvätta rent med bara balsam. Ut med det gamla och in med det nya helt enkelt!

De produkter du behöver för att börja med balsammetoden är:

Oroa dig inte, du behöver inte ha koll på vilka produkter som är godkända och inte! Jag har sammanställt listor med godkända produkter där du kan jämföra med de produkter som du har hemma. Finns dina produkter inte med ge bort till en vän och köp några av dem som finns med i databasen istället.

Trimma längderna

För att få allra bäst resultat och en riktig nystart tycker jag personligen att man bör toppa håret innan man börjar med balsammetoden. Slitna toppar kan man tyvärr inte reparera utan det är bättre att bara klippa bort dem.

Tips!Om du har lockigt hår eller självfall kan du be frisören flika ur håret (med sax, inte kniv). Detta gör att håret blir lättare och det kommer då att orka locka sig mer. Ett jämnlångt hår blir väldigt tungt och då också rakare.

Detoxa håret

Innan man kan börja tvätta håret med balsam måste man få bort alla gamla produktrester ur håret så att man startar om på nytt med ett helt rent hår. Detta gör man genom att tvätta håret med ett sista-schampo. Ett sista-schampo SKA innehåller sulfater men vara fritt från silikoner och mineraloljor.

Tvätta håret precis som vanligt med ditt sista-schampo, gärna två gånger. Skölj riktigt. Använd sedan ditt nya vårdande balsam i hela håret, låt verka och skölj. Om du vill kan du hoppa över balsamet och sedan låta håret lufttorka för att se dess verkliga skick, under alla silikoner.

Nu är vi klara att köra igång! Nästa gång det är dags att tvätta håret så gör du det enligt balsammetoden.