x

0
0

Har nyligen påbörjat BM. Sent skall syndaren vakna... :) Känns bra efter kort tid på mitt hår som är rätt lockigt, på gränsen till skruvkorkar. Dessutom tunna strån och torrt, med kliande hårbotten. Tror kanske sulfaterna var boven där, för nu kliar det inte alls. På bara två veckor. Skönt.

Måste säga att av alla olika sidor som finns i ämnet (en uppsjö!) så har jag lättast att förstå din sida. Tack för din tydlighet!

Du tycks få tusen frågor om olika produkter, och här kommer ytterligare en. Har verkligen försökt att förstå och ville inte störa dig mer egentligen, men blir lite tveksam till det där med Quaternium. Såg en fråga om Olaplex, som innehåller Quaternium-91. Därav trodde jag den inte var ok (tyvärr). Tyckte du skrev nånstans att höga nummer= inte ok?! Men tydligen var Q-91 ok då, men inte Q-87. En djungel... och Dimetichone kunde vara vattenlösligt med tillägg PEG.

Men jag ger upp, frågar på Lanzas Bullet Magic, som har Quaternium med låga nummer, och tillägg PEG på nåt dimetichone. Om det blir nobbe, skriv gärna vilket av ämnena jag skall se upp med:

Vatten, Silicone quaternium-3, trideceth-7, trideceth-12, keratin amino acids, calendula officinals flower extract, centaurea cyanus (cornflower) flower extract, hibiscus sabdariffa (hibiscus) flower extract, orchis moreu (orchid) flower extract, gardenia florida (gardenia) flower extact, rosaceae foetida (yellow rose) flower extract, echinacea purpurea (coneflower) extract, sodium hyaluronate, allantoin, dimetichone PEG-8 meadowfoamate, sodium pca, magnesium pca, zink pca, manganese pca, silicone quaternium-2 panthenol succinate, cetyl triethylmonium dimetichone PEG-8 succinate, cinnamidopropyltrimonium chloride, sodium benzotriazolyl butylphenol sulfonate buteth-3, tributyl ditrate, butylene glycol, phenoxyethanol, caprylyl glycol, ethylhexyglycerin, hexyleneglycol, sodium chloride, fragrance (parfum), citronellol, hexyl cinnamal.

Stort tack på förhand!

Anna

 

 

  • You must to post comments
0
0

Hej Anna,

Vad kul att balsammetoden fungerar bra för dig och att du gillar min sida :-)

Det är bara roligt med frågor tycker jag! Dock är det lite svårt att skriva om alla dessa ämnen och ifall de är vattenlösliga och inte. När jag började med balsammetoden för flera år sen så fanns inte lika mycket information som det gör idag, det har säkert tillkommit fler ämnen också än vad som fanns då. Vad jag fick lära mig så var quaternium med höga nummer sämre, men det stämmer faktiskt inte. Numret anger vilket specifikt ämne det är, som du säker sett slutar de ju på olika nummer. Och att ett högre nummer skulle göra ämnet mindre lösligt i vatten stämmer inte. Jag ska självklart uppdatera den informationen så det blir rätt, även om det kanske är lite överkurs.

En annan sak man måste tänka på är; var någonstans i innehållsförteckningen står ämnet? Ju tidigare det står, desto större innehåll av det. Om vi tar Olaplex och Quaternium-91 som exempel så finns det ämnet ungefär i mitten av den ganska långa innehållsförteckningen. Det innebär att det inte är så stor mängd. Quaternium-91 är "någorlunda" lösligt i vatten och är dessutom inte silikonliknande utan ett ämne som är mjukgörande och antistatiskt. Därför tror jag att den lilla mängd som produkten innehåller inte kommer orsaka något "build-up" i håret = produkten är godkänd. Hänger du med på hur jag menar?

När det gäller din produktfråga så blev jag lite osäker gällande "silicone quaternium-2 och 3" men det verkar som att båda dessa är vattenlösliga. Ett tips om man är osäker, är att googla ingrediensen och water soluble, alltså i detta fallet "silicone quaternium-3 water soluble". Då brukar man (oftast) få ganska bra info bara man läser ordentligt. Det stämmer också som du skriver att silikoner är okej så länge de har PEG med i namnet, då är de vattenlösliga.

Hoppas du fick svar på dina frågor!

Kram Stina

  • You must to post comments
Showing 1 result
Your Answer